allabrf.se har utvecklat ett index som består av sju viktiga parametrar: skuldsättning, avgiftsnivå, kassaflöde, hyresintäkter, drift- och underhållskostnader, räntekänslighet och skatteskyldighet ("äkta"/"oäkta"). Varje parameter rankas först individuellt baserat på gränsvärden, därefter läggs de samman i ett viktat index.

Högsta betyg (A++) innebär att bostadsrättsföreningen är synnerligen solid ur ett ekonomiskt perspektiv och en nära riskfri investering för spekulanter. Betyget har enbart utgivits till ca 1-2% av alla bostadsrättsföreningar i Sverige. Lägsta betyg (C) innebär att bostadsrättsföreningen kan ha ekonomiska problem, vilket kan resultera i högre månadsavgifter och/eller kapitaltillskott för bostadsrättsföreningens medlemmar.

Betygssystemet har testats och kalibrerats under 2015 för att vara så rättvisande som möjligt för Sveriges bostadsrättsföreningar. Betygsskalan är A++, A+, A, B och C där A++ är högsta och C är lägsta. För att ytterligare kvalitetssäkra systemet appliceras betyg endast på bostadsrättsföreningar där den underliggande datan har kontrollerats. Om en förening inte är betygsatt går det bra att köpa en BRF-analys så kommer vi att betygsätta föreningen inom 48 timmar.

Mer information och delbetyg på respektive nyckeltal erhålls genom att köpa en BRF-analys. Rapporten visar även medelvärden och  jämförelsedata över flera år. Dessutom innehåller den annan matnyttigt information som försäljningshistorik, mäklarhistorik och kontaktuppgifter till BRF-styrelsen.

Betygssystemet har kalibrerats under januari 2019.

Hittade du svaret?